Den store vuggestue / dagpleje guide – 6 gode råd inden start

Av.
Barslen lakker mod enden, det er slut med babybobbel og ammehjerne (måske – Ammehjernen kan hænge ved længe).

Måske mærker du et lille sug i maven – Dit guld skal starte i institution, og passes meget af dagen af nogle mennesker du ikke kender, endnu. Det kan bringe angstens sved frem på panden, selv hos den mest toptunede mor og far. For det er svært. Det er altså svært at aflevere ens kæreste eje, og det er allersværest i starten.

Jeg har forsøgt at samle nogle af de ting der kan gøre vuggestue/dagplejestarten lidt nemmere – for dig, for pædagogen, og ikke mindst for dit barn 🙂

Det er en kæmpe omvæltning for både barn og forældre, at starte i pasning – Og det er svært. Hvordan du bedst kører sit barn ind i institutionen og hvad der virker for netop det barn, er så individuelt. Hele det emotionelle aspekt af starten er svært at nedskrive på en liste – det vil vi lade jer og pædagogerne om, for det er jeres børn, og de er forskellige.

… Men noget af det praktiske, der gør det hele liiiidt nemmere, har vi samlet her:

1: Navn, navn, navn.. 

Når pædagogPeter er ved at drukne i et inferno af 17 forskellige flyverdragter, er det bare lidt nemmere når der står navn i nakken.

Husk at skrive navn i ALT – her kan det være super praktisk med navneklistermærker/navnelapper, der bliver siddende ved vask (Men kan fjernes igen hvis du ønsker at sælge det brugte tøj videre).

Den berømte hanske/hue forbandelse hviler også over institutionen, ting forsvinger bare. Men hvis der er navn i, er der da et lille håb om, at det finder hjem igen 🙂

Det er også super fint, hvis der er navn på sutterne – De er nemlig også underlagt en forsvindingsforbandelse.

2: Ekstratøj

Pak gerne to hele sæt ekstra tøj – lige fra strømper til bodyer.

En kop mælk ned af maven, tis op af ryggen, en indbydende vandpyt på legepladsen – måske endda en mudderpøl. Der er SÅ mange våde uheld og fristelser, og indimellem flere på en dag 🙂

Har dit barn ikke brugt de ekstra sæt i et stykke tid, så husk at tjekke op på størrelserne, de vokser jo som ukrudt de små størrelser 🙂

3: Tryghed

Har dit barn  en favoritbamse sutteklud eller lignende? Det er en kæmpe tryghed for barnet at have sin favoritting med i institutionen – men, igen.. Risikoen for at tingene bliver væk er overhængende, og så har vi balladen.

Det kan være en rigtig god ide, allerede længe inden opstart, at introducere en eller to ekstra bamse/klud – så der er en til hjemmebrug og en til brug i vuggestuen/dagplejen.

Det er i det hele taget praktisk med flere tryghedsbamser/klude – så er der også rum til at vaske dem engang imellem 😛

Det kommer som regel helt af sig selv, at barnet sammen med pædagogerne finder en rytme i, hvornår man har sin bamse, og hvornår den sover i skuffen.

4: Tillid

Tillid til de mennesker, der skal tage sig af dit barn mange timer i løbet af en dag, er altafgørende.

I bund og grund kan det meste jo lånes – ekstra tøj, gummistøvler osv. Men tilliden er så vigtig for en god start, og en god tid i institutionen.

Vi hører hele tiden om manglen på hænder og besparelser, og det er så ærgerligt. Men jeg tror på, at du som forældre er nødt til at tage et valg – Valget om tillid til pædagogerne, deres overvejelser og deres valg.

Vi lever i en tid hvor alt er til debat. Men bare engang imellem, er det måske godt at tage et valg om at stille sig positivt undrende og tage en god snak, istedet for at stille sig kritisk til alt.

Kommunikation er godt – og både du og pædagogen vil dit barn det allerbedste.

5: Aaaaaaalt det praktiske

Det er ikke sikkert dit barn har brug for alle disse ting, og rigtig meget af det er årstidsbetinget – men det er alle ting der er værd at overveje om du skal have klar til start i institution:

 • Lille rygsæk
 • Madkasse (evt. to, hvis der også skal serveres eftermiddagsmad) og evt. drikkedunk
 • Regntøj
 • Gummistøvler
 • Termotøj/softshell (Det har jeg skrevet lidt om her)
 • Sæsonovertøj (Fx. flyverdragt, handsker, hue, osv.)
 • Indesko (Evt prewalkers, hvis dit barn er ved at lære at gå)
 • Bleer (Ved mange institutioner skal du selv medbringe bleer)
 • Flere sæsonbetingede ting; Solcreme, solhat etc.
 • Ekstra Ekstra Ekstra ting, tøj, sut osv.
 • Tryghedsting, bamse/klud osv.
 • Evt. ekstra barnevogn, sele og putteudstyr (Det er meget forskelligt fra sted til sted, hvad du skal have med)

6: Ting bliver væk..

Det er en grundregel – Ting forsvinder altså 🙂

Selvom et navn i tøjet, reducerer antallet af faldne beklædningsdele kraftigt, er der stadig noget der bliver væk. Så har du et stykke tøj, der betyder noget helt særligt for dig og dit barn – så gem det til weekendbrug.

I samme grundregel gælder det, at nogle af de ting der bliver væk, pludselig kan dukke op på de mest mystiske steder – Velkommen til institutionslivet 😉

….Og ved du hvad – Det hele skal nok blive godt. Vores børn vil gerne passes ude, og de voksne som passer dem, vil rigtig gerne vores børn 🙂

En fin rygsæk er et hit hos børnene – og ofte et endnu større hit, hvis de selv har været med til at vælge 🙂 Denne unge dame mener hun skal have sine gode venner med i vuggestue 😉

Mangler dit barn tøj eller sko til start? Kig forbi vores Udsalgsside – hvor vi har samlet alle de bedste tilbud til dig 🙂

/Minigo

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg

Blog Kategorier