Sikkerhed når du vælger overtøj til dit barn – 5 gode råd

Det er snart ved at være tid igen – Joda, der kommer et efterår først, meeen – der er ikke længe til morgenfrost og mørke timer, dampende ånde og varm kakao bag vinduerne. Tid til de tykke jakker og endnu tykkere flyverdragter skal frem igen.

Når man køber overtøj til især små børn, er der flere ting man skal være opmærksom på – Det har vi skrevet meget mere om her 5 gode råd når du køber vinterjakke til dit barn og her Gode råd til køb af flyverdragt.

Men en af de ting man ofte glemmer, eller tænker mindre over i junglen af vandsøjletryk, åndbarhed og trykknapper, er sikkerheden i og omkring overtøjet.
Vores børn har overtøjet på i mange timer hver dag, og de er ikke hele tiden overvåget af pædagoger – De skal kunne lege frit, uden nogen som helst risiko for at hænge i eller fast i noget. Derfor har vi samlet en række gode råd, der forhåbentlig kan være med til at mindske ulykke hos børn: 

Gode råd om sikkerhed og børneovertøj

1. Undgå Halsbeklædning

Drop halstørklæder og halsedisser til små børn – det ser smart ud, men det udgør en kvælnings risiko for dit barn, idet de let hænger i grene og lignende. Hvis halsedisse ikke kan undværes, så vælg en med trykknapper.

2. Reflekser

Husk reflekserne på overtøjet – Det er en kæmpe hjælp for de andre  på vejene, dit barn ses meget tydeligere i mørket. Selvom der er reflekser på meget overtøj, kan det være en ide at påsætte en mere, og dit barn vil sikkert elske at vælge noget sejt 🙂
Reflekser mindsker faktisk risikoen for at blive ramt i mørket, med hele 85 %. Vil du øge sikkerheden i  trafikken i daglys, så er pangfarver løsningen – en vest eller cykelhjelm i pangfarve nedsætter risikoen for at blive involveret i en ulykke med 48 %
(tal fra Trygfonden).

3. Hætter og huer

Huer og hætter på overtøjet skal kunne taget af, så de i tilfælde af at barnet hænger i, blot ryger af. Børneulykkesfonden fraråder brug af tøj med fastsyet hætte (både tøj og overtøj). På samme måde er det en god ide at vælge en elefanthue der nemt ryger af, eller en med trykknapper/velcro.

4. Snore og bindebånd

Der skal og må ikke være snore og bindebørn i børns overtøj (eller andet tøj). Det er farligt for børn pga. kvælningsfare, og man bør undgå tøj med snore, til små børn. Dette gælder også vanter med snor i.

5. Overtøj i autostolen

Brug ikke flyverdragt eller den alt for tykke jakke i autostolen – det forhindrer selerne i at kunne strammes nok og sikkerheden mindskes betydeligt. Selvom du synes selerne strammer godt til om tøjet, er det ofte ikke nok – der er stadig flere cm fra barnets krop til selerne. Når der er for langt fra barnets krop til selerne, øges trykket ved en kollision, både på de indre organer og på nakken. Benyt istedet en lidt tyndere lun trøje, fx, en fleece eller termojakke og hav et tæppe liggende i bilen.

Ulykker sker heldigvis sjældent – og vi skal ikke gå og være bange for det. Men de 5 ovenstående råd er ret nemme at gå til, og nedsætter risikoen for ulykker væsentligt.

Husk at du altid kan finde overtøj til børn på tilbud i vores tilbudskategori – Her finder du både jakker, flyverdragter, fleece, termotøj og meget mere på tilbud.

/Minigo 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg

Blog Kategorier